Hitta hit & hitta parkering
Glyptoteket
Dantes Plads 7, Köpenhamn
+45 33418141
glyptoteket.dk
Om du tar bilen kan det vara skönt att slippa leta parkering. Vi har därför samlat några tips på bra och billiga parkeringsplatser.
Gå på upptäcktsfärd bland marmorbyster, målningar och mumier i en av Köpenhamns vackraste kulturoaser med över 10.000 verk och arkeologiska föremål.
Glyptoteket är med sin unika samling med konst och vackra arkitektoniska inre ett måste för alla som är intresserade av vår kultur- och civilisationsutveckling genom 6.000 år.
Glyptoteket uppfördes av bryggmästare Carl Jacobsen (1842-1914) som skapade denna enastående samling med hjälp av intäkterna från sitt bryggeri, Ny Carlsberg. Vinterträdgården är Glyptotekets frodiga mittpunkt och här hittar du även ställets café och lunchrestaurang, Picnic, som serverar läckra rätter med modernt twist och kaffe från eget rosteri.
Sista onsdagen i månaden är det gratis entré för alla besökare. Unga under 18 år går alltid in gratis och det är rabatt för studerande.
Den permanenta utställningen ’Egypten’ innehåller mer än 300 verk med ursprung i en period på mer än 3 000 år. Denna långa tidsperiod gör det möjligt att se både utvecklingen av egyptisk konst och större verk från varje period. Från monumentala skulpturer och delar av arkitekturen till de många egyptiska gudarnas värld och de magiska hieroglyferna. Och så klart även de både läskiga och lockande mumierna. Ett av de äldsta föremålen i museet finns också i den egyptiska samlingen – den 5 000 år gamla skulpturen av en flodhäst.
Läs mer om utställningen på Glyptotekets egen hemsida.
Upplev en av Danmarks finaste samlingar av fransk konst i den permanenta utställningen ’Fransk konst 1870–1925’. I Glyptoteks samling presenteras utvalda större verk från perioden 1870–1925. Se eller återbesök mästerverk av bland andra Paul Cézanne, Edgar Degas, Paul Gauguin, Vincent van Gogh, Claude Monet och Berthe Morisot.
Den parisiska gruppen konstnärer från 1874, kallade ”Impressionisterna”, som inkluderar Degas, Guillaume, Monet, Morisot, Pissarro, Renoir och Sisley, representerade tillsammans en helt ny målning, där ljus och färg blev de bärande elementen. Deras verk kan betraktas i denna utställning.
På 1880- och 90-talen uppstod ett virrvarr av konstnärliga uttryck i dialog med och i opposition till impressionisterna. Huvudfigurer som Cézanne, Gauguin och van Gogh följde var och en nya vägar. Det europeiska måleriet gick åt många nya håll och möttes av en snabbt föränderlig konstmarknad där Salongen inte längre hade monopol på marknaden eller god smak. Några av dessa kända verk hänger också på Glyptoteket.
Läs mer om utställningen på Glyptotekets egen hemsida.
I Glyptoteks permanenta samling av fransk konst från 1800–1870 presenteras utvalda större verk av måleri och skulptur samt ett antal mindre verk och skisser, där man kan komma nära konstnärernas tekniska experiment. Perioden bjöd på nya strömningar inom konsten med ett växande intresse för skisser och friluftsmåleri och nya skildringar av människan, naturen och staden. I samlingen kan du uppleva verk av bland andra Camille Corot, Théodore Rousseau, Jean-Baptiste Carpeaux, Gustave Courbet och Édouard Manet.
Samlingen visar särskilt experimenten kring landskapsmåleri. På 1820-talet började konstnärer gå bort från att kopiera och avbilda en idealiserad natur. Istället ville man uppleva och känna naturen och rörde sig i en mer realistisk riktning. Dessa innovationer lyfte landskapet till ett självständigt ämne som inte längre var underordnat historiemåleriet.
Läs mer om utställningen på Glyptotekets egen hemsida.
Den permanenta utställningen ’Medelhavshorisonten’ presenterar en kulturhistorisk redogörelse för Medelhavsområdets kulturer. Över 1 000 arkeologiska föremål från Glyptoteks rika fyndsamling från området berättar om Medelhavsområdets uråldriga kulturer. Kontakt och utbyte genom handel över Medelhavet var en viktig faktor i bildandet av de tidigare samhällena som ligger till grund för vår moderna värld. Utställningen belyser det omfattande utbyte av varor och kunskap, trosuppfattningar och ideologier som pågick under mer än 6 000 år – från Mellanösterns tidiga högkulturer till Romarrikets början. Utställningen består av flera olika delar.
Läs mer om utställningen på Glyptotekets egen hemsida.
Utforska Glyptotekets permanenta samling av grekisk och romersk skulptur. I den antika grekiska och romerska världen var skulptur ett av de viktigaste uttrycks- och kommunikationsmedlen. Varje staty, huvud och relief producerades med ett specifikt syfte och budskap i åtanke. Oftast sattes skulpturen upp i det offentliga rummet, till exempel på stadens marknad, kyrkogård, teater eller helgedomar.
Skulpturens många betydelser och funktioner under antiken kan upplevas i de fjorton salarna, som innehåller Glyptotekets stora samling antika skulpturer från Medelhavsområdet – i första hand från Grekland och Romarriket. Utställningen är en resa genom ett avgörande kapitel i europeisk kulturhistoria. Från ca. 600 f.Kr., då grekisk storskalig skulptur uppstod, till ca. 400 e.Kr., då Romarriket, dess regeringsform och religion fick ge vika för kristendomen och det bysantinska riket.
Läs mer om utställningen på Glyptotekets egen hemsida.
I Glyptoteks permanenta samling av fransk och dansk skulptur från 1800–1920 kan du uppleva verk skapade av några av de mest framstående franska och danska skulptörerna under 1800-talet och början av 1900-talet. Utställningen presenterar ett brett spektrum av motiv, stil och uttryck i periodens skulpturkonst. Betrakta storslagna, dramatiska skildringar av människan och hennes grundförhållanden.
I Frankrike arbetade skulptörerna i traditionen från den franska konstakademin och akademins censurerade konstutställning, Parissalongen. Utmärkande för salongsskulpturen är sensualitet, melodrama och patos, som ofta genom allegoriska representationer gör skulpturen till en symbol för immateriella stämningar och begrepp.
Se förvrängda kroppar, ofärdiga, grova ytor och fragmenterade figurer som fyller den franske konstnären Auguste Rodins universum. Missa heller inte den franske skulptören Jean-Baptiste Carpeaux som var den mest framstående skulptören under det andra franska imperiet, och som bidragit med ett stort antal porträttbyster föreställande några av hans tids mest betydande personligheter.
Läs mer om utställningen på Glyptotekets egen hemsida.
I den permanenta utställningen ’Dansk konst 1780-1930’ presenteras ett stort urval av verk ur Glyptoteks förnämliga samling av dansk konst, som omfattar målningar, skulpturer och teckningar av bl.a. Elisabeth Jerichau-Baumann, C.W. Eckersberg, Martinus Rørbye, J.A. Jerichau, H.W. Bissen, Jens Juel, J. Th. Lundbye, Christen Købke, P.C. Skovgaard, P.S. Krøyer, Theodor Philipsen, Astrid Noack, Edvard Weie, Karl Isakson, Vilhelm Hammershøi med flera.
I samlingen kan du uppleva en rad större verk inom dansk konst och få en inblick i centrala teman i tidens konst, där du kan uppleva utbytet med internationell konst, landskapsuppfattning och natursyn, antikens fascination och föränderliga konstnärliga ideal - allt knutet samman av historien om en betydande konstsamling som startade av Carl Jacobsen i slutet av 1800-talet.
Läs mer om utställningen på Glyptotekets egen hemsida.
Redan när Glyptoteket först öppnade 1897, hade Carl Jacobsen en vision av hur Glyptoteket inte enbart skulle vara ett konstmuseum. Det finns även ett café med utsikt över en oas med Vinterhaven (vinterträdgården) som en frodig mittpunkt. Där kan du som besökare koppla av och njuta av denna fantastiska utsikt. I caféet, vid namn Picnic, serveras det välsmakande luncher, desserter, kaffe och annan god dryck.
För att besöka caféet krävs det en inträdesbiljett till museet. Picnic har öppet, precis som museet, alla dagar i veckan utom måndagar.
På Glyptoteket kan du ha picknick i det gröna hela året om, även om vädret är grått och trist. Namnet är inspirerat av Glyptotekets starka franska koppling; grundaren Carl Jacobsens stora samling av franska skulpturer och sonen Helges omfattande samling av franska, impressionistiska målningar. Därför är det helt enkelt passande att caféets namn skulle finnas i det franska språket (pique-nique, som sedan blev picnic på engelska).